Maldini: „Geniul absolut l-am văzut doar pe Maradona, dar Messi este foarte apropiat”

O jumătate de oră de discuții despre fotbal cu Maldini merge mult. Noua semnătură a MARCA este pasionată de fotbal, un maradonian prin convingere și înțelege că era lui Guardiola cedează pasul cu Klopp, deși rămâne cu Barça lui Pep. Julio Maldonado în cea mai pură formă.

P. Cum a început pasiunea ta pentru fotbal?

R. Când eram copil. Pasiunea mea pentru fotbal a venit înainte de pasiunea mea pentru jurnalism. Îmi amintesc momente din copilăria mea legate de fotbal. Îmi amintesc că m-am plimbat cu tatăl meu și m-am oprit într-un bar pentru a privi rămas bun de la Pele la un Cosmos-Santos în 1977. Și la școală când profesorul meu Don Antonio a adus un televizor alb și negru cu coarne pentru a urmări Iugoslavia-Spania. de la sticlă la Juanito.Primele jocuri ale Cupei Mondiale din Argentina, Cupa Mondială 82…

P. A jucat fotbal sau este unul dintre cei care au preferat să-l privească la televizor decât să alerge?

R. Am jucat la școală în cartierul meu Leganés, ca toți copiii, dar am jucat prost. Într-o zi mi-au trimis un videoclip pe VHS al finalei Cupei Angliei de la mijlocul anilor ’70 între Liverpool și Newcastle, al marelui Liverpool al jocului care a trecut, iar jucând am întors o gleznă și profitând am plecat acasă să mă uit la meci , care mi-a plăcut mai mult decât să joc…

Q. Primele sale meciuri au fost la Luis Rodríguez de Miguel urmărindu-l pe Leganés. Din meciurile a treia și a doua B împotriva lui Pegaso, Moscardo și Carabanchel, cum faci saltul la meciurile internaționale care nu au fost văzute?

R.Întotdeauna am avut grija să știu mai multe sau să mă mulțumesc cu ceea ce aveam la îndemână, cum ar fi Leganes sau jocul deschis. Am vrut să știu mai mult decât Liga spaniolă și această preocupare m-a făcut să cunosc alte ligi, am cumpărat revista Onze Mundial din centrul Madridului sau primul meu fotbal mondial…Continu să mențin această preocupare astăzi.

P. Apoi vine momentul parabolic…

R. Acum, totul este mai accesibil, dar în anii 90 mi-am instalat primul satelit la casa părinților mei. Galavisión a fost un canal liber-aer mexican și acolo am urmărit primele mele meciuri în direct sau amânate în liga argentiniană. Apoi am început să montez mai multe antene și acum am un parc de antene pentru a viziona orice joc oriunde.

P. Câte jocuri a văzut în viața lui?

R. Uff, nu știu.Am înregistrat aproximativ 140.000 de jocuri, pe care le păstrez, dar, evident, nu le-am văzut pe toate. Mă uit în medie la două jocuri pe zi, unele zile una, altele trei sau patru, de 30 de ani, ei bine, ia calculele…

Î. Aproximativ 22.000 de jocuri aproximativ.

R. Ei bine, asta…Nu-i rău, nu?

Î. Carlos Martínez a fost principalul său partener de aventură cu Michael Robinson. Unul își imaginează că joacă de la inimă atunci când transmit un joc.

R. Carlos și cu mine ne cunoaștem din anii 90. El a venit să comenteze boxul, urma să îl semnăm pe José Ángel de la Casa, dar nu am putut și a început să comenteze fotbalul. Am împărtășit multe emisiuni în special în ultimii șase ani. Am făcut Cupa Mondială din Africa de Sud și cele două Cupe Euro în 2008 și 2012.Este unul dintre puținii care știe despre această semnătură înainte de a-l publica (râde)…

P. Ați arătat că fără a fi jucător sau antrenor puteți fi cel mai recunoscut comentator. Ce ar trebui să contribuiți la transmisie?

R. Cheia este comunicarea. Comentatorul perfect este Michael (Robinson) deoarece comunică minunat și a fost un jucător la cel mai înalt nivel. Este să știi ce trebuie să spui când trebuie să o spui. Există o frază de la Michael: când ai un microfon nu este să vorbești tot timpul, ci să spui când este necesar. Nu se vorbește doar pentru a vorbi.

P. Îți place mai mult LaLiga sau Premier?

R. Pentru mine, LaLiga este mai bună, mai ales din cauza nivelului mediu. Getafe, de exemplu. Nu vorbesc despre Madrid sau Liverpool. Cheia este nivelul jocurilor fără echipe mari.Și în asta, Liga Spaniei este peste restul Europei.

P. Este un maradonian recunoscut. Comparația cu Messi este inevitabilă.

R. Sunt un maradonian practicant…Pentru a oferi o viziune definitivă, trebuie să așteptați ca Messi să se retragă. În acest moment, Messi este la 9.90 întreaga sa carieră, iar Maradona ar fi la 9.75, dar există momente de 10. Cel mai înalt nivel al lui Maradona cu Argentina și Napoli, chiar dacă este puțin timp, nu a fost dat de Messi. Geniul absolut, excelența maximă, am văzut doar Maradona, dar Messi este foarte aproape și mai mult timp. Dacă îmi spui pe cine semnez, îl semnez pe Messi pentru că el îmi va oferi o performanță prelungită de 15 ani, dar dacă îmi spui să aleg 20 de meciuri din oricare dintre cele două, iau 20 de meciuri Maradona.

P.Câmpurile și duritatea rivalilor joacă în favoarea lui Messi în această dezbatere.

R. Categoric. Valdano mi-a spus că marea revoluție în fotbal nu este VAR, ci starea terenurilor de joc. Înainte spuneai cum ar putea juca Maradona în aceste plantații și te gândești ce ar face astăzi când a făcut ceea ce a făcut pe câmpuri în aceste condiții. Și ar trebui să vorbim despre duritatea meciurilor. Loviturile care i s-au dat lui Maradona nu au nicio legătură cu fotbalul de astăzi.

P. Guardiola, Klopp, Zidane, Mourinho, Simeone sunt cele mai bune din acest secol. În ce ordine?

R. Pentru mine Guardiola, bine pentru mine cel mai bun antrenor pe care l-am văzut vreodată este Rinus Michels, dar de când nu mi l-ai menționat…Guardiola este cel mai bun după Michels cu propriul său stil.Barça lui Guardiola a fost într-un fel o copie a lui Ajax a lui Michels, dar cu jucători mai buni, mai mulți tehnicieni. I-a avut pe Xavi și Iniesta și pe care Ajax nu i-a avut. Presiunea avansată, înecarea rivalului, presiunea după pierdere, schimbul de poziții…Îmbunătățirea a tot ce a avut și a fost un inovator pe care alții au încercat să îl copieze.

Acum Klopp începe să mă surprindă ca antrenor. Este, de asemenea, un inovator, cu un fotbal foarte revoluționar, foarte vertical, care de fiecare dată gestionează mai multe recorduri, pe lângă tranzițiile rapide când domină, el manipulează foarte bine mingea…Dar dintre cei pe care i-ai menționat, rămân cu Guardiola.

P. Crezi că fotbalul s-a schimbat și tiqui-taca a dat loc unui alt tip de fotbal în ultimii ani?Haide, am trecut de epoca Guardiola la cea a lui Klopp.

R. Ceva se schimbă, fotbalul evoluează spre presiune și către colectiv. Este păcat pentru că marii driblatori, driblatori se pierd…Și pentru că fotbalul tinde mai mult spre colectiv, să preseze la etaj și asta face jocul posesiei foarte dificil. Ca iubitor de fotbal îmi plac tot felul de fotbal, dar dacă îmi dai de ales, prefer o echipă care are mingea, care domină mingea. Am vorbit despre asta într-o zi cu Xavi Hernández, echipele de frunte sunt cele cu mingea. Nu există o știință exactă, deoarece Leicester a câștigat un Premier fără prea multă posesie.Între Barça lui Guardiola și Liverpool Klopp, în calitate de spectator, prefer să urmăresc meciurile lui Barça ale lui Guardiola și recunosc că Liverpool lui Klopp este minunat și îmi place să mă uit la el.

P. Alegeți: un meci, o echipă, un jucător și un antrenor.

R. O potrivire? Brazilia-Italia din Cupa Mondială 82, din inimă pentru că face parte din adolescența mea, pentru că Brazilia a fost marea favorită, pentru că Italia a jucat un joc grozav, nu la apărare, așa cum s-a spus…

Un jucător, Maradona. Nimeni nu m-a mișcat la fel de mult ca Maradona și că am trăit epoca lui Messi și Cristiano care sunt cei doi mari jucători ai fotbalului modern, dar rămân cu Maradona.

O echipă, Barça a lui Guardiola.Nu voi mai vedea niciodată Barça lui Guardiola jucând, cu o echipă atât de dominantă, cu acea presiune, recuperând mingea atât de repede. Este foarte dificil pentru noi să vedem ceva asemănător din nou.

Și antrenorul Rinus Michels. Cred că fotbalul modern a început cu Cupa Mondială din 74 sau poate ceva mai devreme cu Ajax în anii ’70. Echipa aia cu Michels a dat startul fotbalului modern.